torsdag, augusti 31, 2006

Kylskåp och Steering Committee

Ikväll har vi varit på Transfer Social, som är en aktivitetskväll som ordnas för att utbytes- och transferstudenter (folk som bytt till GA Tech från andra skolor) ska lära känna lite nytt folk. Det var i skolans studentcenter, där det bjöds på fri pizza och snacks och gratis bowling, pingis, biljard och annat. Gick inte så bra i bowlingen (113,119 och 82), men det var fint med gratis mat och vi fick träffa lite folk.

Igår var jag och köpte ett kylskåp till mitt rum. De flesta amerikaner har ett, och vi får ju inte ha öl i allmänna kylskåpet eftersom inte alla är 21 (åldersgräns för alkohol i USA). Kan ju vara fint att ha vatten (kranvattnet går inte att dricka - smakar mer klor än i badhuset), lite frukost och kanske en nattmacka där också. Det var lite mindre än jag tänkt, men efter en del strul med skjuts (Fahad från Pakistan var snäll och körde mig) och ett antal samtal fram och tillbaka för att samordna vågade jag inte säga nej. Det kostade $50 och var knappt använt. Efter det åkte vi till en indisk restaurang med ett gäng på kanske 10 pers och åt något som jag inte vet vad det hette, och som var väldigt starkt.

I måndags hade vi möte med I-House, och där meddelades bland annat vilka som blivit uttagna till Internationella husets steering committee. Jag har ingen bra översättning på det, men kanske "verkställande utskott" eller nåt i den stilen? Jag blev i alla fall uttagen som musikansvarig. Den här kommittén (7 studenter av 48) är i alla fall tänkt att vara drivande i att hitta på och genomföra de aktiviteter som ordnas av I-House inom olika områden som film, mat, musik, föreläsningar, välgörenhet etc. Som jag berättat innan så måste man vara med på 8 olika aktiviteter för att få bo kvar (att vara med i kommittén räknas som en, vilket ger mig 2 nu). Jag har en del intressanta idéer vad det gäller musikdelen, som jag kan berätta om senare.

Hettan är kvar, och idag och igår kändes som de två varmaste dagarna hittills. Som tur var hittade vi äntligen ett ställe att sola på idag. På CRC (Campus Recreation Center), finns inte bara bassängerna som användes under OS 96, utan de har en "lekavdelning" med en stor vattenrutschkana (som den i Långsele ungefär) och andra bassänger också. Där finns även en dörr ut till ett område med solstolar, så man kan ligga och pressa och sen gå in och hoppa i vattnet. Kanske det blir en bränna trots allt då, trots att man suttit och svarat i telefon hela sommaren...

måndag, augusti 28, 2006

Frat-parties och shopping

Jag har haft en intressant och trevlig helg. Började med att jag hängde med min rumskamrat Brent och CCF (Christian Campus Federation) till Stone Mountain Park

, där de bjöd på grillad mat och sen fick vi se lasershowen som knappt kan beskrivas med ord. De spelade musik och visade bilder och figurer med laser på den stora bergväggen, och det hela avslutades med en mycket patriotisk avdelning med amerikanska flaggor och soldater och fyrverkerier. Man undrade om det verkligen var på riktigt. Det värsta av allt var att de flesta verkade ta det på allvar...

Efter den omskakande upplevelsen var det så äntligen dags för den första festen. Folk här verkar inte det minsta intresserade av sånt, vilket gjorde oss svenskar lite besvikna. Fast det kanske är bra för studierna. Vi var iaf på Tau Kappa Epsilon som hade utomhusfest med live-band. Många från Internationella Huset (som jag framöver bara kommer kalla I-House) var med, och vi hade skoj.

På lördagen var vi på iransk filmfestival och såg filmen Yek Teke Nan, som betyder ett stycke bröd. Ingen förstod särskilt mycket av filmen, men jag antar att vi inte är tillräckligt kulturella helt enkelt. Kan iaf bocka av ännu en aktivitet som man måste delta i för att få bo i I-House (8 per termin). Efter det gick vi och såg några andra band på en annan fraternity (studentförening för pojkar - tjejernas heter sorority), Delta Ypsilon och träffade Bryon som visade oss runt där förut i veckan när alla fraternities hade öppet hus. Mycket trevlig kille, och jag tycker att Delta Ypsilon verkar vara den bästa föreningen.

På söndagen bjöd Adam (en av killarna som bor här) alla i I-House på pannkaks-frukost, vilket jag tyckte var mycket snällt av honom. Pannkakorna var inte som hemma (mycket tjockare och så hade man sirap på istället). Vince (schlager-dåren) tycket att vi skulle göra svenska pannkakor någon gång sen, och det var ju en bra idé. Det borde man ju klara av, för det är ju en av de få rätterna som till och med farsan klarar av att laga.

Efter det åkte vi till ett Shopping Mall och handlade lite. Jag köpte inte mer än två t-shirts och ett strykjärn, men de andra svenska grabbarna handlade rätt friskt. Jeansen var svinbilliga (30 dollar), men jag hittade inga jag gillade. Kul att ha sett ett sånt shopping center iaf. Det här var tydligen ett ganska litet, även om jag tyckte det var stort. Det är iaf en grundregel som stämmer rätt bra här - allt är större. Och då spelar det ingen roll vad det gäller. Köpte t.ex. kaffe på Starbucks (klassiskt ställe som finns i varje hörn i USA där man kan få kaffe i alla möjliga och omöjliga varianter) och beställde en i storlek medium. Fick en kaffe som var lika stor som när man beställer stor Cola på McDonalds i Sverige, en halvliter med andra ord. Hur stor är då den stora?? Man blir ju sjuk om man dricker så mycket. Fick i mig lite mer än halva...

Den här veckan lär väl skolan dra igång lite mer på allvar, men vi har nog haft lite mer tur än de andra som redan efter första veckan hade massa läxor. Nåväl, det är ju ändå därför man är här och jag tycker det ska bli lite skönt att få komma igång också.

Veckans låt:
Vicki Lawrence - The night the lights went out in Georgia

onsdag, augusti 23, 2006

Första skoldagarna

Så har jag avverkat de första två skoldagarna. Känns riktigt bra. Det var bara en kurs som inte var vad jag hade tänkt mig. Lyckades byta den nästan direkt, så jag kunde gå på en annan samma dag. Än så länge har de bara gått igenom vad kurserna ska handla om, så vi har inte gjort något egentligen. De kurser jag ska läsa är alltså:
  • Computer and Network Security
  • User Interface Software
  • Mobile Applications and Services with IMS (IP Multimedia Subsystem)
  • Network Management
Har fått mitt checkhäfte också (har ni hört?? känns lite 80-tal), så nu har jag kunnat betala min hyra och lite andra avgifter. Tur det, för annars hade de skickat hem mig. Saker och ting börjar med andra ord falla på plats.

Har träffat en ny kompis också. Leila som ska bo i min lägenhet i Lund gav mig numret till hennes kompis Kim som också flyttat till Atlanta nyligen. Jag ringde henne i lördags, så vi var på en bluesfestival och lyssnade på några lokala band. Vi hade trevligt, och hon är en bra tjej, så vi ska träffas mer fram över.

tisdag, augusti 22, 2006

Utflykt i bergen

Förra veckan så var vi som bor i Internationella huset (I-House) på en gemensam utflykt till bergen, och Amicalola State Park . Mycket trevligt att få lära känna alla (eller de flesta åtminstone) av de som bor i huset.
Vi hade inte så mycket aktiviteter inplanerade, vilket var rätt skönt. Vi hade några infomöten, såg lite på film (Mitt liv som hund, som var mycket uppskattad).

Vi spelade även lite kickball, som är som baseball förutom att man spelar med en fotboll och att man sparkar bollen istället för att slå med slagträ. Vi spelade internationella mot amerikaner. En på pappret mycket ojämn match, eftersom de växt upp med det här på samma sätt som vi med bränboll. Första matchen lyckades vi internationella vinna ändå, men den andra matchen blev vi tvungna att avbryta för att jag lyckades skjuta sönder bollen. Träffade en vass gren eller nåt...

Måste ändå berätta det märkligaste med resan. Vi åkte i två bilar och en buss, och jag åkte i bil med ena killen som är ansvarig för I-House, Vince. Efter några minuter märker jag att radioskvalet är på svenska. "Yes, It's Nänne Grånwäll. Do you like the melodifestivälen?". Det visar sig att Vince, som i övrigt är en riktigt skön kille, är sjukligt intressrad av melodifestivalen och Eurovision. På sin IPod har han alla bidrag genom tiderna i melodifestivalen, och en stor del av alla som tävlat i Eurovision. Han har sett dem live på internet de senaste åren, och har dem givetvis nedladde också så att han kan se dem om och om igen. Jag kan inte annat än skratta....

Veckans låt:
Lena Philipsson - Det gör ont

torsdag, augusti 17, 2006

Stadsvandring och fotboll

Kom precis hem efter en fotbollsmatch med min nya rumskamrat Brent och ett gäng andra studenter. På campus finns 3-4 upplysta fotbollsplaner med konstgräs som man kan gå och lattja på när man vill. Tror de släcker någon gång efter midnatt. Här finns det resurser...
T ex finns det bussar som åker runt hela campus och kommer med 10-15 minuters intervall. När bussarna slutar gå vid midnatt så kan man ringa så hämtar de upp en med bil istället och kör en dit man vill, åtminstone fram till 02 eller 03. De har även ett grymt stort toppklass träningscenter som man kan träna gratis på. Där finns gym och simhall (där hölls tävlingarna i OS -96), och ett antal idrottshallar.
I dag har vi inte gjort så mycket annat än tagit en tripp till stan (eller en del av den som vi blev rekommenderade av andra studenter här). Inte särskilt bra. Tror det finns bättre ställen.
Lyckades fixa en kurs till, även om det inte var riktigt vad jag tänkt. Har i alla fall fulltid nu. Efter den 25e är det nämligen kört för att göra förändringar. Hoppas på att få byta den, men väntar besked via mejl.
Imorgon ska vi ut på utflykt med Internationella huset, så jag kommer inte kunna skriva på ett par dagar. Ska bli kul att få lära känna dem. De flesta har flyttat in idag.

onsdag, augusti 16, 2006

På plats i Atlanta

Så var man framme då. Har inte haft tillgång till internet, så det är därför jag inte postat något förrän nu. Åkte väldigt tidigt i måndags morse, och det har hänt en hel del och varit många nya intryck. Ska försöka sammanfatta dem ändå.
Hade på ett sätt en av de bästa men samtidigt en av de allra värsta helgerna i mitt liv. Klockan 03.30 på måndagen ringde väckaren och sen proppade vi SAABen full med väskor. Det mesta var mitt, för Anders hade nästan ingenting med sig. Planet skulle gå kl 06.20, så vi åkte från Enköping vid 04.15. Då blev vi verkligen sena och fick specialbehandlas för att hinna i tid. Efter alla oroligheter i London hade vi förberett oss på massa bekymmer på resan, men det flöt på riktigt bra. Behövde inte betala någon övervikt (trots att jag totalt hade säkert 60-70 kg), och alla kontroller gick smidigt. Alla väskor kom fram som de skulle också.
Checkade in på Internationella huset, och det var helt ok. Jag fick ett lite större rum, vilket Anders blev lite avundsjuk över (haha). Det fanns dock ingen sängutrustning så vi gick till IKEA och handlade (30 min promenad), och där var allt sig likt. De hade en avdelning där de sålde alla möjliga svenska varor (Kalles kaviar, ABBA sill, Löfbergs Lila, Ballerinakex, och en massa annat).
I dag har vi haft fullt upp med FASET ( Familiarization andAdaptation to the Surroundings and Environs of Tech). Där har vi fått en massa information om hur det går till att studera här, och vi har löst en massa praktiska detaljer. Vi har t.ex. registrerat oss till kurser. Det har tyvärr inte gått så bra för mig eftersom mer än hälften av de kurser jag tänkte läsa inte ges den här terminen. Har lyckats fixa 3 av 4 åtminstone, och imorgon då vi har en ledig dag ska jag försöka fixa den sista.
Som sagt, det är många nya intryck, och jag orkar nog inte skriva mer nu. Kommer nog mer imorgon. För er som undrat så lever jag iaf, och har kommit fram helskinnad.

Veckans låt:
Bob Dylan - I threw it all away

tisdag, augusti 08, 2006

Lägenheten tömd...

I helgen var jag nere en snabbis till Lund och tömde och städade lägenheten innan Leila ska flytta in. Hyrde en Toyota och körde ner efter jobbet i fredags. De hade ingen av den modell jag bokat, så jag fick en större modell (Avensis). Det var ju en riktig tur, för annars hade det aldrig gått. Kan inte fatta vad jag fått alla grejer ifrån. Det tog aldrig slut! Höll på hela helgen, och fyllde bilen till max. Jörgen var ändå snäll och lät mig ställa en låda och en kasse böcker i hans förråd. Tack för det!
Hann ändå med att träffa grabbarna i klassen ute hos Öberg i Ljunghusen på lördagkvällen. Hade gärna hängt med dem ut, men det var tur att jag inte gjorde det. Då hade jag väl varit kvar i Skåne än. Ställde väckaren på 08 på söndagmorgon och slet hela dagen. Lämnade inte Lund förrän vid 20-tiden och rullade in i Enköping vid 01.30. Ville bara dö när väckaren ringde 07 på måndagen och det var dags att tömma bilen och sen lämna tillbaks den på Arlanda. Allt ordnade upp sig sen när Ryggen kom senare på dagen. Han och Jocke och jag hade trevligt på kvällen sen, även om jag var kass på minigolf.

6 dagar kvar...

Veckans låt:
Leonard Cohen - Ain't No Cure For Love